(video, doc) Culeasov: Tănase a dat indicații că să nu ne fie întors hotelul. Ministerul Justiției: Nu ne implicăm în procese de judecată şi am solicitat să nu o facă nici alţii

miercuri, 18 august 2010

(video, doc) Culeasov: Tănase a dat indicații că să nu ne fie întors hotelul. Ministerul Justiției: Nu ne implicăm în procese de judecată şi am solicitat să nu o facă nici alţii
Foto: zdg.md

Cazul Hotel „Chișinău”

"Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a dat indicaţii printr-o scrisoare către instituțiile statului prin care spune că trebuie să făceţi corect ca să câştige Grişpun şi Kilovatâi". Declarația îi aparține Iuliei Culeasov, fostă acționară a S.A. Hotel „Chişinău”, lansată azi, 18 august, în cadrul unei conferințe de presă. În replică, Ministerul Justiţiei declară că acuzațiile sunt eronate și respinge învinuirea privind imixtiunea în procesul de înfăptuire a justiţiei.

S.A. Hotel „Chişinău” este implicată într-un litigiu de judecată de mai mult timp, anunţă acţionari hotelului. Toate neregulile au început o dată cu privatizarea societăţii din anul 1998. "Noi am fost puşi gaj la Victoriabank, de unde s-au luat 7 mln lei, însă sunt documente care arată că noi cei 6500 acţionari nu am votat pentru această decizie. Am dat în judecată şi prin decizia judecătorului Colenco am rămas fără acţiuni. Colenco nu a avut dreptul să permită ca hotelul să fie vândut, deoarece nu a fost achitat.


"Am scris sute de cereri, toate sunt la Procuratura Generală şi CCCEC. Am încercat să intrăm şi la ex-preşedintele Voronin, însă Reidman niciodată nu îl anunţa pe Voronin că noi veneam. Reidman împreună cu Grişpun (în acte Grişpun, Plahotniuc, şi Kilovatâi sunt fondatori ai hotelului Chişinău) rezolvau toate întrebările de şmecherie pentru a ocupa toate spaţiile, de aici şi legătura cu Plahotniuc", susține Culeasov.

Fosta acționară de la Hotelul Chișinău l-a acuzat de implicare și pe Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, care, potrtivit ei, ar fi dat indicaţii printr-o scrisoare către instituțiile statului ca "să câştige Grişpun şi Kilovatâi".

În replică, Ministerul Justiţiei respinge acuzaţiile privind imixtiunea în procesul de înfăptuire a justiţiei. "Acuzaţiile de astăzi sunt identice cu cele formulate de aceleaşi persoane în cadrul unei conferinţe de presă din 21 aprilie 2010. În acest context, Ministerul Justiţiei îşi reiterează poziţia exprimată încă la 21 aprilie 2010 ca reacţie la aceste acuzaţii", se precizează într-un comunicat de presă.

"La 30 martie 2010 Ministerul Justiţiei a primit o petiţie din partea Î.M. „First Hotel” S.R.L. în care erau reclamate mai multe pretinse încălcări ale legislaţiei, care ar fi fost comise de mai multe autorităţi ale statului. Deoarece faptele invocate în această petiţie nu vizau instituţiile din subordinea Ministerului Justiţiei, a fost luată decizia de a remite autorităţilor competente petiţia dată pentru a fi examinată potrivit competenţei", susțin reprezentanții Ministerului Justiției.

"Deoarece Guvernul Republicii Moldova a fost anterior condamnat de mai multe ori la CEDO pentru acţiuni similare, Ministerul Justiţiei a considerat necesar de a semnala autorităţilor competente despre obligaţia de a ţine cont de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazurile când se confruntă cu asemenea situaţii. Ministerul Justiţiei foloseşte şi acest prilej pentru a reaminti că, până în prezent, Guvernul Republicii Moldova a fost condamnat de către CEDO în cauzele Dacia SRL c. Moldovei, IPTEH şi alţii c. Moldovei, Baroul Partener-A c. Moldovei pentru reexaminarea situaţiilor juridice după expirarea termenului general de prescripţie, care este de 3 ani. Aceste condamnări costă bugetul de stat peste 12 milioane de euro", se precizează în comunicat.

"De altfel, o plângere similară a fost examinată şi de Consiliul Superior al Magistraturii, care a constatat că acuzaţiile sunt neîntemeiate. Ministerul Justiţiei îşi exprimă regretul în legătură cu interpretările eronate care au fost făcute în cadrul conferinţei de presă", mai susține Ministerul Justiției.

Amintim că, la 21 aprilie, solicitat de UNIMEDIA să comenteze acuzațiile care i-au fost aduse în acest caz, Alexandru Tănase, ministrul Justiției, a declarat: „Eu nu mă implic în procese de judecată şi am solicitat prin această scrisoare să nu o facă nici alţii. Termenul de prescripţie este de 3 ani, dar din anul privatizării au trecut 12 ani. Nu cred că ei nu au ştiut ce se întâmplă  în tot acest timp”. „Să se adreseze la Procuratură”, a declarat în final ministrul.

UNIMEDIA menţionează că  S.A. Hotelul „Chişinău” valorează 100 milioane de lei, având o suprafaţă de 10.000 m.p. şi un teren de 1 ha. Hotelul are 6.500 acţionari, dintre care majoritatea sunt găgăuzi şi evrei.

Petiția First Hotel SRL către Ministerul Justiției:


Răspunsul Ministerului Justiției:



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: