Record de criză: Tot mai mulţi tineri rămân şomeri

miercuri, 18 august 2010

 Record de criză: Tot mai mulţi tineri rămân şomeri
Foto: revistaimpuls.files.wordpress.com

Criza economică mondială a împins în 2009 şomajul din rândul tinerilor la un nivel record, iar situaţia se va înrăutăţi anul acesta, potrivit unui raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). Astfel, din 620 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, reprezentând populaţie activă economic, 81 de milioane sau 13% nu aveau loc de munca la sfârşitul anului trecut, cel mai ridicat nivel după 1991, an în care organizaţia a început să ţină evidenţa situaţiei şomajului din rândul tinerilor.


"Criza economică globală a demonstrat fragilitatea tineretului pe piaţa muncii. Rata şomajului în rândul tinerilor a urcat accentuat în timpul crizei economice, mai accentuat decât înainte, de la 11,9% la 13%", menţionează raportul, denumit Global Emplyment Trends For Youth.

OIM estimează că rata va creşte la 13,1% în 2010, urmând să scadă uşor anul viitor, la 12,7%.

Raportul subliniază că rata şomajului populaţiei tinere este mai sensibilă la criză decât cea referitoare la adulţi, iar revenirea pieţei muncii pentru tineri va fi mai lentă decât cea destinată populaţiei adulte.

OIM avertizează, totodată, că în statele în curs de dezvoltare, în care locuiesc 90% din tineri, populaţia tânără este mai vulnerabilă la şomaj şi sărăcie. În ţările cu venituri mici, impactul crizei se face simţit mai mult prin scurtarea programului de lucru şi reducerea salariilor, în cazul în care angajaţii sunt păstraţi şi sunt acordate în continuare salarii.

Raportul estimează că 152 de milioane de tineri, respectiv 28% din populaţia tânără angajată, se confruntau în 2008 cu o sărăcie extremă, în condiţiile în care familiile supravieţuiau cu un venit mai mic de 1,25 de dolari pe zi de persoană.

"Efectele crizei economice şi financiare ameninţă să amplifice deficitul de muncă decentă deja existent în rândul tinerilor", a declarat Juan Somavia, directorul general al OIM. Rezultatatul este că numărul tinerilor care prestează munci slab remunerate creşte, iar acest ciclu va afecta cel puţin încă o generaţie, a adăugat el.

UNIMEDIA menţionează că, potrivit datelor prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de muncă, în primul semestru al anului 2010, numărul şomerilor înregistraţi în Moldova a constituit 7107 şomeri, în creştere cu 26,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre aceştia, cu vârstă de până la 29 de ani sunt 2052 persoane sau 28,9%.

sursa: Unimedia

0 Comments: