PROMO LEX: CEC nu informează moldovenii din stânga Nistrului despre Referendum. Ciocan: Nu avem acces în acest teritoriu. Autoritățile de la Tiraspol ne-au dechis dosare penale

miercuri, 18 august 2010

PROMO LEX: CEC nu informează moldovenii din stânga Nistrului despre Referendum. Ciocan: Nu avem acces în acest teritoriu. Autoritățile de la Tiraspol ne-au dechis dosare penale
Comentariu: flickr.com

Cetățenii moldoveni din stânga Nistrului și din orașul Bender nu sunt informați în legătură cu desfășurarea Referendumluui din 5 septembrie, pe motiv că Comisia Electorală Centrală nu desfășoară campanii de informare și educație civică pentru alegătorii din aceste regiuni. Aceasta este constatarea Asociației PROMO LEX, care și-a prezentat astăzi, 18 august, primul raport de monitorizare a campaniei electorale pentru Referendum.

Pe de altă parte, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat că accesul mebrilor CEC pe teritoriul transnistrean este practic imposibil, amintind de arestarea recentă a președintelui Comisiei Electorale Centrale, Eugen Știrbu, de către autoritățile separatiste.


PROMO LEX susține că moldovenii din regiunile de Est ale țării nu au posibilitatea de a se informa în legătură cu referendumul din 5 septembrie, nu cunosc concurenții electorali și mesajul electoral al acestora, fiind ignorați atât de partidele politice, cât și de CEC, care nu întreprinde eforturi suficiente pentru implicarea acestora în procesul electoral.

Potrivit Asociației, electoratul din regiunile separatiste ar putea fi informat prin intermediul mass media, poștei și partidelor politice, în contextul în care mass media regională are un caracter confuz și ambiguu.

Iurie Ciocan a precizat că autorităţile moldovene nu au acces la datele privind registrul populaţiei din stânga Nistrului, ceea ce face imposibilă informarea acestora prin intermediul serviciilor poștale. El a asigurat că pentru informarea electorală a cetățenilor, CEC utilizează toate canalele mediatice din Republica Moldova. 

Totodată, el a amintit că acum două luni, președintele CEC a fost arestat de autoritățile de la Tiraspol, fiind transportat la MGB-ul republicii moldovenești nistrene, unde i s-au prezentat dosare penale pe numele lui și a colegilor săi, privind evenimentele din 2007 din Corjova.

UNIMEDIA precizează că preşedintele CEC, Eugen Ştirbu, a fost arestat de autorităţile separatiste de la Tiraspol la 22 iunie curent, în momentul în care a încercat să intre în regiune, din Ucraina. Știrbu a fost dus la ministerul securităţii de la Tiraspol, unde i s-a spus că este urmărit penal pentru organizarea, în 2007, a alegerilor din localitatea Corjova, situată în zona controlată de Tiraspol, dar aflată sub jurisdicţia Chişinăului. Alegerile locale din Corjova, din 3 şi 17 iunie 2007, au eşuat din cauză că forţele separatiste au blocat desfăşurarea scrutinului. Atunci, mai mulţi săteni, dar şi poliţişti au fost molestaţi de miliţia transnistreană. Pentru prima dată o secţie de votare a fost închisă cu forţa.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: