Obezitatea scurtează viaţa

luni, 16 august 2010

Obezitatea scurtează viaţa
Foto: realkafka.ro

Statisticile sunt îngrijorătoare: unul din patru români este obez. Medicii din Constanţa spun că se confruntă cu o veritabilă „explozie” a numărului copiilor şi adolescenţilor care se îngraşă peste măsură. Paleta terapeutică este însă extrem de restrânsă.


Obezitatea este dereglarea de nutriţie, care favorizează acumularea excesivă de grăsime în organism. Cauza poate fi consumul de alimente mai mare decât nevoile fiziologice, fie o deficienţă metabolică. Specialiştii atrag atenţia că un exces de 50 de calorii zilnic poate duce la o creştere a greutăţii cu 25 de kilograme într-o perioadă de 10 ani.

Dr. Doina Catrinoiu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, ne-a declarat că obezitatea este o afecţiune foarte greu de tratat, deşi oamenii nu conştientizează acest aspect. „Dacă pentru celelalte boli există o paletă foarte largă de tratamente, pentru obezitate medicamentaţia este restrânsă şi pentru termen scurt. Tocmai de aceea ne bazăm foarte mult de individualizarea tratamentelor”, a precizat specialistul.

O primă măsură este prevenirea apariţiei obezităţii, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor, căci medicii constănţeni au constatat că numărul celor cu kilograme în plus a crescut foarte mult. „Copiii preferă să stea în faţa calculatorului decât să se joace în parc. Ne vom trezi cu un număr foarte mare de adulţi bolnăvicioşi, cu afecţiuni cronice. De aceea este necesară o educaţie a alimentaţiei, chiar şi în programa şcolară”, a mai arătat dr. Doina Catrinoiu.

Medicul a arătat că există persoane care au o predispoziţie genetică spre îngrăşare, dar numeroase persoane iau kilograme în plus din cauza modului în care mănâncă şi a lipsei de exerciţiu fizic. Iar ceea ce „uită” constănţenii este că obezitatea cauzează alte afecţiuni grave, precum hernia abdominală, hipertensiunea arterială, diabet, boli cardiovasculare, probleme de circulaţie la nivelul picioarelor, probleme ale aparatului locomotor în special la nivelul articulaţiilor şi ale spatelui etc.

Concret, spun specialiştii, obezitatea are consecinţe care duc la scurtarea vieţii. Indicat este ca talia unei femei să nu depăşească 80 de centimetri, iar cea a bărbaţilor, 94 de centimetri.


0 Comments: