Ministerul Educației despre noul an școlar: școli reparate, mai multe manuale pentru elevi și insuficiență de cadre didactice

miercuri, 18 august 2010

Ministerul Educației despre noul an școlar: școli reparate, mai multe manuale pentru elevi și insuficiență de cadre didactice
Foto: agentia.org

Circa 98 la sută din instituțiile de învățământ preuniversitar din republică sunt gata pentru noul an școlar. Setul de manuale pentru gimnaziu va costa părinților 55 de lei, pentru liceu - 70 lei, iar absolvenții instituțiilor superioare de învățământ nu acoperă deficitul cadrelor didactice din țară. Concluziile au fost făcute ieri, 17 august, în cadrul unei ședințe, convocată de ministrul Educației, Leonid Bujor.


Potrivit reprezentanților ministerului, din cele 1490 de instituții preșcolare, 1460 sunt pregătite de a începe noul an școlar. Reparațiile curente au costat circa 44 milioane de lei, din bugetul total de 64 milioane lei. Alimentarea pe gratis va fi asigurată pentru toți copiii din clasele primare și pentru elevii claselor V-IX din familiile social vulnerabile.

Pentru a acoperi insuficiența de cadre didactice, Ministerul Educației a repartizat în localitățile rurale circa 970 de absolvenți ai instituțiilor superioare de învățământ, necesarul fiind de 1056 de cadre didactice.

Ministerul Educației, în continuare, va asigura elevii parțial cu manuale școlare, excepție făcând doar elevii claselor I, care vor primi tot setul de cărți. Pentru elevii din gimnaziu, ministerul are la dispoziție 32 de titluri pentru gimnaziu și 9 titluri pentru liceu. Setul va costa 55 lei și, respectiv, 70 lei. Menționăm că în 2009, Ministerul Educației nu a oferit nici un manual pentru elevii din gimnazii și licee.

UNIMEDIA precizează că bugetul pentru manuale constituie circa 38 milioane de lei, în mare parte, acumulate din achitarea din partea elevilor. Până în prezent, ministerul nu a aprobat manuale pentru disciplina Istorie. Potrivit lui Leonid Bujor, urmează a fi creat un grup de elaborare a concepției de predare a acestei disciplini, care va ține cont de reacțiile profesorilor la curricula propusă. Nu este elaborat nici manualul pentru noua disciplina opțională Religia.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: