Foştii acţionari Victoriabank refuză să fie judecaţi de Colenco

miercuri, 18 august 2010

Foştii acţionari Victoriabank refuză să fie judecaţi de Colenco
Comentariu: Aureliu Colenco
Foto: vipmagazin.md

"Financiar Invest", "LR-Uniune", "Financial Investments Corporation Limited", "AVB-Prim", "Maxim Profit Invest", "Provileg Invest" sunt denumirile câtorva societăţi care au deţinut cote-părţi în capitalul băncii comerciale "Victoriabank" şi care au înaintat în judecată dosare de examinare a procedurii prin care se face că acestea nu mai sunt parte acţionară sau au pierdut din cota pe care o deţineau în capitalul băncii.

Din completul de judecată care examinează la zi dosarele a 4 societăţi fac parte preşedintele Curţii de Apel Economice Aureliu Colenco şi alţi doi judecători - Valeriu Harmaniuc şi Eugeniu Clim.

Andrei Năstase este avocatul ce reprezintă în instanţă interesele celor 4 întreprinderi. Acesta din urmă a prezentat în cadrul şedinţei de judecată ce a avut loc astăzi, 18 august 2010, o cerere de reacuzare, prin care apelanţii refuză ca dosarele lor să fie examinate de către acest complet de judecată.


Completul de judecată a fost refuzat, conform declaraţiei lui Andrei Năstase, pentru că judecătorii Harmaniuc şi Clim ar fi încălcat legislaţia anterior, luând decizii în defavoarea reclamanţilor şi în lipsa lor în alte 5 dosare. În ce îl priveşte pe Colenco, Năstase susţine că există deja suficiente temeiuri să presupună că acesta are legătură cu anumite persoane direct interesate în aceste dosare. "Nu exclud faptul că are legătură inclusiv şi cu Plahotniuc, sora căruia deţine cote-părţi în capitalul "VICTORIA Asigurări", a declarat la solicitarea UNIMEDIA, avocatul Andrei Năstase.

Acesta susţine că sora lui Vladimir Plahotniuc deţinea cu soţul ei 75% din capitalul companiei "Victoria Asigurări". Ulterior, aceştia au vândut 50% din acţiuni. Pentru ca mai apoi, cumnatul lui Plahotniuc să-şi dea în judecată soţia (sora lui Plahotniuc) pentru că a înstrăinat acţiunile lor comune. În rezultat, aceştia doi au rămas şi cu cele 75% de cote-părţi, dar şi cu banii primiţi pentru cele 50% de acţiuni. Năstase susţine că un caz de aceeaşi natură este valabil în marea majoritate din dosarele intentate de foştii acţionari Victoriabank.

Amintim că doi dintre acţionarii actuali - "Victoria Invest Limited" (acţionarul majoritar) şi "Atrium Limited", dar şi una dintre părţile apelante în dosarele examinate la zi - "Financial Investments Corporation Limited", fac parte din consorţiul de 5 firme, care la 4 februarie 2005, a cumpărat circa o treime din capitalul statutar al "Victoriabank", conform unei investigaţii realizate de Ziarul de Gardă. Aceste firme erau absolut necunoscute, unele dintre ele fiind create în momentul în care acţionarul majoritar din acea perioadă, "Danube Fund", a lansat ştirea că vinde acţiunile, în noiembrie 2004. "Financial Investments Corporation Limited" şi "Victoria Invest Limited" au fost înregistrate cu un capital de o liră sterlină (circa 22 de lei), dar au cumpărat acţiuni de mii de dolari.

UNIMEDIA menţionează că cererea de reacuzare prezentată astăzi în instanţă urmează să fie examinată de către completul de judecată."În cât timp se va face examinarea depinde de interesul tărăgănării sau soluţionării cât mai rapide a cazurilor. Legea nu prevede un termen concret în acest sens", susţine Năstase. "Deocamdată nu mă prezint ca parte lezată, dar în curând voi face o conferinţă de presă în care voi explica cum "AVB-Prim" a pierdut din cota-parte pe care o avea în capitalul "Victoriabank", a ţinut să mai adauge Năstase, care pe lângă faptul că este avocat şi reprezintă interesele apelanţilor, este soţul acţionarei "AVB-Prim".

sursa: Unimedia

0 Comments: