Extinderile PLDM şi dezinteresul faţă de “scandalurile publice”

sâmbătă, 21 august 2010

Extinderile PLDM şi dezinteresul faţă de “scandalurile publice”
Foto: tudordarie.md

Se contureaza o tendinta clara in miscarile PLDM si anume ca extinderile partidului au loc nu doar pe plan local, dar si international. Aderarea celor 40 de membri ai diasporelor moldovenesti din strainatate la organizatia extra-teritoriala a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană” explica anatomia “boom-ului verde” pe scena politica autohtona.


Activistii diasporelor din Irlanda, Italia sau Spania sunt figuri importante pentru PLDM, care vrea sa fie lider in captarea voturilor moldovenilor din strainatate. Accederea lor numeroasa, organizata si foarte festiva, ridica intrebari cu privire la costurile acestor extinderi pentru PLDM, care deja a cheltuit  mai mult decat altii pentru promovarea cauzei referendumului, dar si pentru inocularea lui Vlad Filat in rolul de “presedinte puternic” inainte de scrutinul din toamna. Pana la diaspore, sportivi, agricultori si alte “caste socio-profesionale” s-au inscris in listele liberal-democratilor, care din interes politic sau “in baza unor tranzactii” indelungate, dar planificate au ales sa fie in proximitatea unui din cele 4 partide ale puterii.

Cei 40 de “gastarbaiteri” s-au angajat sa voteze PLDM-ul, chemand totodata moldovenii de peste hotare sa respinga partidele comuniste sau cvasi-comuniste, nespecificand care din formatiunile politice autohtone fac parte din categoria secunda, adica care este intreaga lista a inamicilor.

Pe fundalul scandalurilor compromitatoare ce coboara prestigiul celorlalte partide din AIE si a incercarilor neputincioase a PL de a-si intrece principalul oponent pe segmentul filoroman, PLDM tinteste monopolizarea (semi)completa a avanscenei politice. Aceasta motivatie il face pe Filat sa se abtina spre exemplu de la batalia “Mocanu versus Plahotniuc”, care vizeaza nu doar un mediu de afaceri din care vine chiar dansul, dar si sefii institutiilor de stat montati si cu binecuvantarea liberal-democratilor, in baza agajamentelor contractuale din interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana. Totodata, dorinta maniacala a “formatiunii stejarului” de a lasa fara replica orice “scandal public” de dragul unei imagini ireprosabile, care place mai mult decat orice publicului saturat de partide mici, ipocrite, egoiste sau incompetente.

Reticenta emanata de PLDM fata de “problemele publice”, care ies la iveala odata cu deschiderea si deconspirarea post-comunista a multimilor neajunsuri ale sistemului politic, il plaseaza intr-o pozitie vulnerabila fata de alegatorii exigenti, dar si fata de concurentii electorali motivati sa se alieze pentru a demonstra “stricaciunea” si “lipsurile” indispensabile colegilor lor din aceeasi bransa. In timp ce acestea stagneaza sau cresc destul de lent, PLDM se ingrasa incomensurabil, pierzandu-si partial din echilibru, prudenta si capacitatea de auto-control minimal.

Abandonul lui Nagacevschi sau gravele cazuri de contrabanda de tigari legate de functionari ai Ministerului condus de unul din liderii PLDM au aratat nu doar imperfectiunile partidului care vine sa propuna Moldovei un “presedinte puternic”, dar si impotriveala elementara a acestuia fata de autocritica si corectare. In aceste cazuri acesta si-a atribuit comportamentul “strutului” pitit in nisipul indiferentei, care refuza sa vada circumstantele inconvenabile care il pot costa integritatea sau chiar “viata politica”.

De aceea, Nagacevschi a fost exclus de pe agenda partidului atat de imbelsugata cu faze pozitive. La fel s-a procedat si cu asa-numitii “contrabandisti de tigari” din ministerul cu pricina (pur si simplu disponibilizati din functii in MAEIE), dar si cu seful firmelor de “work and travel”, implicat si in desfasurarea “concertelor esuate”, care si-au legat viata de captivantul PLDM, unde predomina in prezent dezinteresul de a se lupta si a eradica “impuritatile” absorbite de partid la diferite etape ale evolutiei sale.

sursa: Unimedia

0 Comments: