Diplomaţii moldoveni, implicaţi în contrabanda cu ţigări, au fost eliberaţi din funcţii

vineri, 20 august 2010

Diplomaţii moldoveni, implicaţi în contrabanda cu ţigări, au fost eliberaţi din funcţii
Foto: ziuaconstanta.ro

Cei doi diplomaţi moldoveni, angajaţi ai Ministerului de Externe şi Integrării Europene, reţinuţi la 16 august la vama Albiţa din România și fiind suspectaţi de contrabandă cu ţigări, au fost sanţionaţi prin eliberarea din funcţie. Anunţul a fost făcut acum câteva minute de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit ministrului, este vorba de Iurie Cerbari, consilier pe probleme speciale al ministerului, care deja a fost demis şi Aurel Guilă, şoferul ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, caruia îi va fi aplicată sancţiunea luni, la revenirea din concediu.

Iurie Leancă a declarat că, după acest incident, premierul Vlad Filat a dat dispoziţie ca la traversarea frontierei să fie verificate toate persoanele, indiferent de paşaportul pe care îl deţin, unitatea de trasnport sau plăcuţele de înmatriculare.


Menţionăm că în maşinile celor doi au fost descoperite 7500 de pachete cu ţigări. Într-o maşină erau ascunse cinci mii de pachete de ţigări „Plugarul", iar în celălalt autoturism au fost găsite 2500 pachete de ţigări marca „Winston". Potrivit poliţiştilor de frontieră valoarea unui pachet de ţigări "Plugarul" este de 0,5 euro, iar a unui pachet "Winston" de 1 euro.

“Cu ocazia controlului de frontierã în douã autoturisme au fost depistate câteva mii de pachete de ţigări fapt pentru care s-au luat măsurile legale corespunzătoare”, a declarat Valeriu Bodoga, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui, citat de vremeanoua.ro. Acesta a menţionat că nu a fost un caz de contrabandă, întrucât valoarea ţigărilor găsite asupra celor doi basarabeni nu depăşise suma de 20.000 lei. Cu toate acestea, diplomaţii au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei fiecare, informează adevarul.ro. Amenda a fost achitată pe loc. 

Ministrul de externe a ţinut să sublinieze că dacă MAEIE era sesizat în momentul reţinerii acestora aveau să fie luate alte măsuri decât achitarea amenzii, specificând că acum, pentru Cerbari şi Guilă a fost aplicată cea mai drastică acţiune care este permisă de Codul Muncii, eliberarea din funcţie.

Leancă a dat asigurări că Iurie Cerbari şi Aurel Guilă nu sunt membri PLDM, iar întrevederea premierului Vlad Filat cu preşedintele României, Traian Băsescu, care a avut loc ieri, 19 august, nu are legătură cu acest incident.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: