CEC a respins demersul lui Voronin: Premierul nu a încălcat legea, pentru că executivul este responsabil de asigurarea bunului mers a referendumului constituţional

sâmbătă, 21 august 2010

CEC a respins demersul lui Voronin: Premierul nu a încălcat legea, pentru că executivul este responsabil de asigurarea bunului mers a referendumului constituţional
Foto: colaj UNIMEDIA

Premierul Vlad Filat nu a încălcat legislaţia când a cerut organelor de resort să întreprindă, la necesitate, măsurile de rigoare în vederea prevenirii acţiunilor de sabotaj din partea persoanelor cu funcţii de răspundere. De această părere sunt membrii Comisei Electorale, care s-au expus pe marginea acestui subiect ieri, 20 august 2010, după ce liderul Partidului Comuniştilor s-a adresat la CEC cu un demers.

Potrivit CEC, Vlad Filat, în calitate de prim-ministru, a luat măsuri de precauţie în scopul evitării şi contracarării unor eventuale cazuri de săvârşire a contravenţiilor contra drepturilor politice şi constituţionale ale cetăţenilor.

Comisia consideră că de competenţa executivului ţine întreprinderea acţiunilor de asigurare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prin ministerele şi autorităţile administrative din subordine.


Totodată, CEC a menţionat că, până acum, nu au fost înregistrate cazuri de încălcare a legislaţiei electorale şi nu a determinat careva abateri de la procesul de organizare şi desfăşurare a referendumului.

„Formaţiunile politice, care au declarat oficial opţiunea de boicotare a referendumului, nu au încălcat legea deoarece drepturile politice individuale sunt garantate de Constituţie, legislaţia în vigoare şi practica internaţională”, a explicat secretarul CEC, Iurie Ciocan, făcând trimitere la prevederile Convenţiei Europene.

Astfel, Ciocanu a dezminţit declaraţiile făcute de către Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, care declara anterior că CEC s-a abătut de la lege când a admis, drept participanţi la referendum, formaţiunile politice, poziţia cărora nu se încadrează în limitele celor două opţiuni de răspuns.  

UNIMEDIA  aminteşte că Vlad Filat, în cadrul şedinţei executivului a anunţat că-i va sancţiona pe aleşii locali şi funcţionarii din teritoriu, care vor împiedica organizarea şi petrecerea Referendumului constituţional din 5 septembrie, după ce mai mulţi preşedinţi de raioane, membri ai Partidului Comuniştilor, au făcut apel la boicotarea plebiscitului. Ulterior, Vladimir Voronin a depus la CEC un demers în care se menţiona că Guvernul se implică ilegal în procesul electoral, depăşindu-şi atribuţiile, iar ameninţările de a sancţiona toate persoanele care vor boicota referendumul, reprezintă o intimidare a PCRM.

sursa: Unimedia

0 Comments: