Agenţia internaţională de rating Moody's: Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA şi-ar putea pierde ratingul AAA

miercuri, 18 august 2010

Agenţia internaţională de rating Moody's: Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA şi-ar putea pierde ratingul AAA
Foto: torchleader.com

Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA şi-ar putea pierde rating-ul AAA, avertizează agenţia de supraveghere financiară Moody’s în raportul “AAA Sovereign Monitor”, publicat la 17 august curent, informează money.ro. Pentru Moody’s, provocările legate de ajustarea deficitelor finanţelor publice arată că “distanţa până la o degradare” a calificativelor s-a micşorat din nou. Asta chiar dacă agenţia spune că cele patru economii au mari şanse să nu ajungă în situaţia Spaniei, al cărei rating a fost pus recent sub supraveghere, în vederea unei posibile coborâri.


Analiştii de la Moody’s spun că există mai multe provocări care pot duce la pierderea rating-ului AAA. Printre acestea menţionăm dificultatea de a avea acces la finanţare pe termen mediu, la un cost rezonabil, pentru a pune în practică programele de ajustare bugetară; lipsa de timp a guvernelor pentru rezolvarea provocărilor fiscale pe termen mediu şi lung, în special cele rezultate din îmbătrânirea populaţiei; lipsa unei strategii de stabilizare a datoriei, în cazul SUA.

Amintim că Moody's a atribuit de curând un rating de B3 Republicii Moldova, nivel cu şase trepte sub pragul de recomandare de investiţie. Analiştii agenţiei de rating precizează că rating-ul scăzut vine din cauza bazei economice înguste, care depinde foarte mult de remiterile muncitorilor din străinătate.

"Ratingul este relativ jos, sub nivelul care ni l-am fi dorit, dar este important de menţionat că până acum Moldova în general nu a avut rating de ţară. Aceasta pentru că din octombrie 2009 Agenţia Moody's refuzase să mai realizeze ratingurile Moldovei din cauza insuficienţei de informaţii acordate de autorităţi", a declarat la solicitarea UNIMEDIA ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa. "Acest rating nu trebuie interpretat ca fiind unul păcătos. Moody's menţionează că efortul actualului guvern este unul pe măsură să creeze oportunităţi şi să rezolve punctele slabe ale ţării", a ţinut să sublinieze ministrul Negruţă.

sursa: Unimedia

0 Comments: